Wonen is niet iets dat je moet verdienen, wonen is een recht. Een recht voor iedereen. Daarom willen wij dat mensen die het moeilijk hebben om aan een huis te komen, voorrang krijgen bij het toewijzen van een huurwoning. Denk bijvoorbeeld aan leraren, zorgverleners en politiemensen die in onze gemeente werken en willen wonen. Mensen met een cruciaal beroep. Dat kan door ervoor te zorgen dat zijn een betere kans krijgen bij loting van sociale huurwoningen. Zo voorkomen we dat zij Stichtse Vecht (moeten) verlaten.

Nu kunnen woningzoekenden in de hele regio Utrecht terecht. Ook mensen van buiten de gemeente Stichtse Vecht mogen hier komen wonen. Als je alleen maar toewijst aan mensen die sterk gebonden zijn aan deze gemeente, en alle gemeenten in de provincie doen dat, kunnen mensen uit Stichtse Vecht hier ook niet meer weg als ze dat zouden willen. Wij zeggen: denk aan de lokale inwoners, maar beperk de mogelijkheden niet. Voor ons is de helft lokaal en de helft ‘vrij’ genoeg.

In de kleinere kernen hebben we al ‘kernbinding’, waardoor woningzoekenden uit die kernen vóór gaan. Wij vinden dat een prima systeem, maar er zijn alleen veel te weinig huizen. Het werkt alleen als er méér huizen komen. Veel meer huizen, veel meer sociale huurwoningen. In elke kern een straatje of hofje erbij helpt.